Elke dag stuurt eToro-analist Mati Greenspan een e-mail rond, waarin hij de huidige staat van de cryptomarkt samenvat.

Vanmorgen schreef hij de volgende openingszin: “Het is duidelijk dat de gehele cryptomarkt aan een grote correctie bezig is.” Met name de bitcoin kreeg een flinke klap te verwerken.

De belangrijkste cryptomunt daalde in de nacht van donderdag op vrijdag met 3.000 dollar, tot onder de 13.000 dollar. Afgelopen zondag piekte de bitcoin nog op bijna 20.000 dollar. Beleggers die in de tussentijd zijn ingestapt hebben veel geld verloren.

En dus vragen mensen zich af: knapt de bubbel nu eindelijk? Is dit de grote cryptocrash waar pessimisten al weken voor waarschuwen?

Mati Greenspan

Foto: Mati Greenspan. Bron: Mati Greenspan / LinkedIn

Wat er nu gebeurt, is dat twee groepen investeerders in de cryptomarkt met elkaar in gevecht zijn. En de groepen hebben tegengestelde belangen:

Groep 1: Vroege investeerders die niet verkopen

Een groot deel van alle bitcoins is in handen van een kleine groep investeerders die jaren geleden is ingestapt - of in ieder geval voordat de cryptokoorts begin dit jaar uitbrak. Veel van hen zijn nu miljonair of zelfs miljardair - of gewoon heel, heel rijk. Ze hebben gezien hoe de digitale munt van bijna niks is gestegen tot 100 dollar, 1.000 dollar, helemaal tot de piek van bijna 20.000 dollar medio december. Nu verkopen ze een deel van hun bitcoins om hun virtuele winst om te zetten in keiharde euro's of dollars, voordat de markt instort en ze met de gebakken peren zitten. Het maakt hen niet uit of de koers iets zakt. Zij zijn al binnen.

Groep 2: Mensen die onlangs zijn ingestapt

Heb je de afgelopen maanden bitcoin gekocht, dan behoor je tot deze groep. Veel van de late instappers zijn zich onvoldoende bewust van de risico's van het 'beleggen' in cryptomunten. Ze zijn lekker gemaakt door alle berichten in de media en willen deze kans niet laten lopen om heel rijk te worden. Zij willen dat de prijs blijft stijgen - en dat betekent dat elke verkoper hun vijand is.

Het probleem van de nieuwkomers is dat de groep 'oude rotten' relatief veel meer bitcoin bezit: 40 procent van alle bitcoin is in handen van slechts 1.000 mensen. Zij kunnen de markt controleren, ook al zijn ze qua aantal zwaar in de minderheid. Als de vroege investeerders verkopen, zakt de prijs.

De newcoiners zitten in een achtbaan naar beneden, maar kunnen niet uitstappen. Er is een draadje op de bitcoin-subreddit met de titel 'Old holders vs newcoiners' dat dit perfect illustreert. In de video die is geplaatst door Banana_mufn is Mr Bean te zien, die haast emotieloos in een achtbaan zit terwijl de andere passagiers uit hun dak gaan:

Mr Bean Dec 22 2017 10 03 34

Bron: Mr Bean / ITV

"Het begon met een klein beetje winst nemen, maar het lijkt erop dat de angst nu om zich heen grijpt. Opmerkingen van cryptofans als Charlie Lee helpen ook niet", schreef Greenspan vrijdagochtend.

Lee is de bedenker van Litecoin en waarschuwde onlangs voor zijn eigen munt. "Ik verwacht dat we de komende jaren een sterk op en neergaande markt hebben, zoals we onlangs hebben gehad toen LTC met 90 procent in waarde daalde", tweette Lee. "Dus als je het niet kan hebben dat de LTC naar 20 dollar daalt, koop dan niet!”

Greenspan denkt dat de bitcoin nog kan zakken tot 10.000 dollar - een halvering ten opzichte van de koers van zondag. "10.000 dollar is precies het niveau waar de bitcoin op zat aan het begin van de maand, dus het zou me niet verbazen als we daar ook eindigen", schreef hij.

Wel denkt de analist dat de dip tijdelijk is. De bitcoin herstelde dit jaar al vier keer van een crash van meer dan 30 procent. "Degenen die al langer op de cryptomarkt actief zijn, worden hier niet nerveus van", aldus Greenspan. "Je krijgt geen stijging van duizenden procenten, zonder een paar dalingen van tientallen procenten. Voor de fanatici is het tijd om nu bij te kopen."

Er is reden om aan te nemen dat er op de korte termijn meer kopers dan verkopers zullen zijn. Goldman Sachs bouwt naar verluidt aan een handelsdesk voor cryptovaluta. De zakenbank wil ook in de toekomst ook bitcoinfutures aanbieden, iets dat de beurzen Cboe en CME al doen. Dat zijn allemaal initiatieven waardoor er nieuwe kopers in de markt stappen - en meer vraag betekent dat de prijs stijgt.

Wat is de bitcoin: goud of geld?

Uiteindelijk zullen die nieuwe investeerders zich een keer af moeten vragen wat de bitcoin nu eigenlijk is. Welke bezitting of valuta stijgt met 100 procent en keldert vervolgens met 50 procent, allemaal in een paar dagen tijd?

Het antwoord is dat de koers zo schommelt, juist omdat de bitcoin niet enkel een betaalmiddel of een bezit is. Bij een valuta hoort een rentetarief en je kunt er belasting mee betalen. Dat zijn twee factoren waardoor de waarde relatief stabiel is.

Bij een bezit heeft de eigenaar recht op iets onderliggends dat waarde vertegenwoordigt - een huis, een aandeel of een obligatie bijvoorbeeld. Dat bezit kan inkomsten genereren in de vorm van dividend of rente (of onderdak in het geval van een huis).

Bitcoin heeft dat allemaal niet. De bitcoin heeft geen intrinsieke waarde: de digimunt is slechts waard wat iemand anders ervoor wil betalen. Als je dat weet, zijn flinke koersschommelingen nog het optimistische scenario.

Het zwartste scenario? Dat de bezitters van bitcoin zich realiseren dat ze niks van waarde in handen hebben, behalve dan het geloof van andere mensen in de toekomst van cryptomunten. Bitcoin kan ook zomaar naar nul zakken.

Op dit moment lijken de vroege investeerders winst te nemen, waarmee ze de nieuwelingen opzadelen met verliezen. Of de newcoiners genoeg vertrouwen hebben om niet ook alles te verkopen, moet nu blijken.

LEES OOK: Deze grafiek laat zien hoe onvolwassen de handel in bitcoinfutures is

MIS OOK NIET: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier